Traffix Plaka okuma sistemi , mobese ve yol kameralarından aldıkları görüntüleri işleyerek optik karakter tanıma özellikleri sayesinde plakanın üzerindeki karakterleri kısa bir süre içinde tespit ederler.
Plaka tanıma sistemlerinin kısaltılmış hali olan PTS, aracın hem önünde hem de arkasında bulunan plakayı okuma özelliğine sahiptir. Bunun için binalara ya da yollara uygun açı ile yerleştirilen kameralardan yararlanırlar. Kameralardan gelen görüntülerde plaka net bir şekilde görülüyorsa ve plakanın koordinatları belliyse görüntü işleme yazılımları plakayı kolay bir şekilde algılar ve hem harfleri hem de rakamları rahatlıkla okuyabilir.
Plakanın koordinatlarının belirlenebilmesi için renk aralıklarının algılanması gerekir. Plaka okuma sistemleri için kullanılan kameralar IP ve analog şeklinde tasarlanmış iki çeşitten oluşur. Analog kameralarda plaka çözümlemelerinin başarı oranı çok düşüktür. Bundan dolayı da bu kameraların kullanım alanları çok azdır. IP kameralar analog kameralara göre daha kaliteli olduğu ve doğruluk oranları daha yüksek olduğu için pek çok yer tarafından daha çok tercih edilir.
Plaka Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?
Plaka tanıma sistemleri ülkemizde en çok şehirlerin giriş çıkışlarının olduğu otoyollarda, otogarlarda, otoparklarda, gişelerde, köprülerde, üniversitelerde, sınır kapılarında, otellerde, hastanelerde, hava alanlarında, ücretli otparklarda ve alışveriş merkezi gibi çok sayıda farklı yerde kullanılırlar.
PTS’lerin kurulumu yapılırken kameranın kurulumunun yapılacağı yer ve kameranın hangi açıda olduğu çok önemlidir. Aynı zamanda kullanılan kameralar yüksek çözünürlüklü bir özelliğe sahip olmalıdır. Kamera açısı düzgün ayarlanmadığı zaman, görüntü kalitesi net değilse ya da veri tabanı sağlam olmadığı zaman plakalar net bir şekilde okunamaz.
Bu sistemler aracın hem önündeki hem de arkasındaki plakayı okuyabilirler. Bunun için yollara ya da binalara uygun açıyla konumlandırılan kameralardan faydalanırlar.
Kameralardan gelen görüntülerde plakanın koordinatları belliyse görüntü işleme yazılımları plakayı kolayca işler ve hem rakamları hem de harfleri okuyabilir. Plakanın koordinatlarının belirlenebilmesi ise renk aralıkları sayesinde olur.
Plaka okuma sistemlerinde kullanılan kameralar analog ve IP olacak şekilde iki tiptir. Analog kameralarda plaka çözümlemelerinin başarı oranı oldukça düşüktür, bu nedenle bu kameraların kullanım alanları oldukça azdır.
IP kameralar ise daha kaliteli oldukları ve doğruluk oranları daha yüksek olduğu için pek çok yer tarafından tercih edilmektedir.
Plaka tanıma sistemlerinin özellikleri;
PTS’lerin kurulumu yapılırken kameranın bulunduğu yer ve hangi açıda olduğu çok önemlidir. Ayrıca kullanılan kameralar yüksek çözünürlüklü olmalıdır.
Kamera açısı düzgün ayarlanmadığında, veri tabanı sağlam olmadığında veya görüntü kalitesi net değilse plakalar düzgün okunamaz. Bu durum en çok yağmur ya da şiddetli rüzgar gibi olumsuz hava koşullarında ve App olarak tabir edilen standart dışı plakalarda sorun çıkartır.
Kamera montajının sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde rüzgarlı havalarda kamera yerinden oynayabilir ve açısı bozulabilir. Bu da görüntü kalitesinin düşmesine yol açabilir. En iyi görüntüyü alabilmek için kameranın yerini ve açısını belirlerken şu kurallara uyulmalıdır;
Kameranın konumu: Kamera uygun bir yükseklikte ve açıda olmalıdır. Yolu her açıdan görecek şekilde konumlandırılmalıdır. Tüm plakalar yönetmeliğe uygun olarak yapılmadığından bazı plakaların okunması oldukça güçtür.
Örneğin App plakalar gibi bold karakterler içeren ya da Türk bayrağı haricinde başka amblemleri olan, kirli, sayıların üstünde lekeler olan plakaların okunması gündüz saatlerinde bile oldukça güçtür.
0 rakamının ortasına vida çakıldığında 0 rakamı 8 olarak algılanabilir. Bu tip sorunlar kötü hava koşullarında okuma sistemlerini daha çok uğraştırabilir.
Kamera, her iki yönden gelen araçları tanımlayabilmek için 20 derece ile 40 derece arasında bir açı ile yerleştirilmelidir. Kameranın yerden yüksekliği ise 3 metre ile 7 metre aralığında olmak zorundadır.
Yüksekliğin artmasıyla birlikte okuma mesafesi kısalır. Eğer kameranın çok yüksekte olması gerekiyorsa açı da artırılmalı ki okuma mesafesi artabilsin.
Görüntü alma mesafesine ve görüş açısı: Kameranın konum ayarları yapıldıktan sonra odaklanmaya dikkat edilmesi gerekir. Okuma genişliği ideal şartlarda 30 metre le 35 metre arasında değişmektedir. Okuma sınırı içinde kalan alanda hem hızları aynı olmayan hem de birden çok aracın plakası okunabilir.
Net bir gece görüşü için aydınlatma ayarları: IR ışıkların yoğun olarak kullanıldığı PTS’lerde CCA kartı yardımıyla lens yakınlaştırılır. En iyi aydınlatma ayarları Wide Dynamic Range özellikli kameralardadır.
PTS’lerde aydınlatma ayarlarına dikkat edilmelidir, çünkü trafiğe çıkan araçların çoğu standart dışı plaka kullanmakta, plakalarındaki harflerin ve sayıların okunmasını güçleştirmek amacıyla çeşitli gizleme yöntemleri yaptırmaktadırlar.
Farklı plaka ebatları: Farklı boylardaki ve şekillerdeki plakalar sisteme tanıtılmalıdır. Kare ve dikdörtgen plakaların yanı sıra motosiklet gibi küçük araçların ve kamyon gibi büyük araçların plakaları okunabilmelidir.
Site girişlerindeki sistemlerde yabancı plakaların yanı sıra aracın markası, modeli, tipi ve rengi gibi pek çok bilgi okunabilir. Kameranın görüş açısına giren tüm araçlar algılanarak sitenin tam güvenliği sağlanır.
Site girişi plaka okuma sistemlerinde kamera yeterli olup ayrıca bir donanıma ihtiyaç duyulmaz. OGS, HGS ve kartlı geçiş gibi sistemlerle entegre olarak çalışan PTS’ler, site otoparkına giriş ve çıkış yapan tüm araçları kontrol ederler.
Araçların otoparkta ne kadar kaldıkları gibi bilgiler de bu sistemler yoluyla öğrenilebilir.
Alışveriş merkezlerine kurulan sistemler sayesinde çalıntı ya da haklarında yakalama emri olan araçlar tespit edilebilir. Kameraya takılan plakalar Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ne aktarılır. Eğer araç aranıyorsa ya da çalıntıysa Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirim yapılır.
Plaka tanıma sistemleri otoparklarda, şehirlerin giriş çıkışlarının olduğu otoyollarda, köprülerde, gişelerde, sınır kapılarında, üniversitelerde, hastanelerde, otellerde, hava alanlarında, otogarlarda ve alışveriş merkezi gibi pek çok yerde kullanılırlar. Bu sistemler sayesinde;
Sonuç olarak plaka okuma sistemleri güvenliğin sağlanması ve denetimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için son derece önemlidir. Bu sistemler sayesinde şüpheli araçlar tanımlanabilir ve ilgili birimlere iletilebilir.
根據一項新的研究,在 COVID-19 大流行期間實施靈活性後的幾個月內,涉及威而鋼的藥物過量死亡比例沒有增加。
威而鋼哪裡買?哈佛大學的研究人員說。第一次見面後沒有醫患互動。病患選擇自行購買威而鋼!
Hakkımızda İntegra Sistem Teknolojileri Ltd.Şti. iştiraki olan Traffix | Otopark Kontrol Sistemleri 2008 yılından bu yana Teknolojinin Tedarikçiliğini üstlenmiş ve bir çok referansı ile , üretim tesisi ve yapmış E-Posta Bültenimize Kaydolun Traffix Otopark Kontrol Sistemleri sırasıyla ücretli otopark sistemleri, plaka tanımlama sistemi, plaka okuma kamerası, araç tanıma sistemi, plaka takip sistemi, otopark plaka tanıma sistemi, araç plaka tanıma sistemi